Szabálykönyv

 

1. Bevezetés
- Az elkövetkező pár percben ismertetem számodra, hogy mi is az Észak-Magyarország Kupa, milyen dolgokra kell odafigyelni a küzdelmek során.

- A XXIII Észak-Magyarország Kupában négy ligában szerepelnek a benevezett csapatok!
A beosztás:
- 1. ligában szerepel a XXII. ÉM-Kupa 1-8. helyezettje.
- 2. ligában szerepel a XXII. ÉM-Kupa 9-16. helyezettje.
- 3. ligában szerepel a XXII. ÉM-Kupa 17-24. helyezettje.
- 4. ligában szerepel a XXII. ÉM-Kupa 25-32. helyezettje, valamint az újoncok.

- Ezen helyezettek az osztályozók utáni figyelembevétellel kerültek besorolásra, de amennyiben az előző szezon valamelyik helyezettje nem adja be az idei évre jelentkezését, úgy a hátrébb végzettek nyernek előrébb besorolást.
- Előző szezonban kiesett csapat nem kerül felkérésre!
- Újoncok csak a 4. ligában kezdhetnek, extrán gyér jelentkezés esetén előrébb a nevezés sorrendjében!

2. A lebonyolításról
- Minden ligában 7+3 (alapszakasz + rájátszás) forduló kerül megrendezésre semleges pályán pontozásos rendszer alapján. Egyes csapatoknak +1 forduló (osztályozó) kerül megrendezésre a kupa utolsó hetében.
- Az alapszakasz végeredménye adja majd meg a rájátszás beosztását, amely a következőképp fest:

- Az 1. liga 1-4. helyezettje játszik majd a bajnoki címért pontozásos rendszerben.
- Az 1. liga 5-8. helyezettje játszik az 5. helyért. Az 5. hely biztos bennmaradást, a 6, 7. hely osztályozót, a 8. hely biztos kiesést jelent a 2. ligába.

- A 2. liga 1-4. helyezettje játszik a rájátszásban az 1. ligáért. 1. hely feljutást, a 2, 3. hely osztályozót, a 4. hely ismételt 2. ligát ér.
- A 2. liga Az 5-8. helyen a kiesés ellen küzdenek. 5. hely biztos bennmaradást, 6, 7. hely osztályozót, 8. hely kiesést jelent a 3. ligába.

- A 3. liga 1-4. helyezettje játszik a rájátszásban az 2. ligáért. 1. hely feljutást, a 2, 3. hely osztályozót, a 4. hely ismételt 3. ligát ér.
- A 3. liga Az 5-8. helyen a kiesés ellen küzdenek. 5. hely biztos bennmaradást, 6, 7. hely osztályozót, 8. hely kiesést jelent a 4. ligába.

- A 4. liga 1-4. helyezettje játszik a rájátszásban az 3. ligáért. 1. hely feljutást, a 2, 3. hely osztályozót, a 4. hely ismételt 4. ligát ér.
- A 4. liga Az 5-8. helyen végzett csapatai csak az utolsó hely elkerülése ellen játszanak!

ÉS AZ EGYIK LEGFONTOSABB DOLOG KÜLÖN KIEMELVE: MINDEN LIGÁBAN A RÁJÁTSZÁSRA MINDENKI MAGÁVAL VISZI AZ EGYMÁS ELLENI LEJÁTSZOTT MÉRKŐZÉSEK PONTJAIT!

3. Semleges pálya
- Minden mérkőzés semleges pályán kell lejátszani, amit én jelölök ki.
- Ha egy menedzser saját pályájára hívja ki ellenfelét és erről jelzést kapok -1 ponttal büntetendő a kihívó fél és ezen pontot aktuális ellenfele javára írom, aki hajlandó vendégként szerepelni!

4. A mérkőzésekről
- Minden mérkőzésen szerepelnie kell három magyar játékosnak és három 21 év 112 naposnál fiatalabb játékosnak legalább 45 percig. Ezen játékosok úgy is megoldhatók, hogy egyszerre magyarok és fiatalok, de külön-külön is engedett. Továbbá lehetnek kezdő játékosok és cserék is, a lényeg, hogy a pályán legyenek legalább 45 percet. Esetleges sérülés, kiállítás után nem kell az érintett játékost pótolni.
- A piros lapok számításba kerülnek (mindegy, hogy két sárga után, vagy rögtön piros) egy mérkőzéses eltiltást von maga után a következő mérkőzésről.

Ezen két szabály esetleges büntetése
- Az a játékos aki piros lapot kap, az a következő mérkőzésen eltiltott lesz. Ha valakinek egy eltiltott játékosa játszik a következő mérkőzésen 1 pontot veszít az addigi összteljesítményéből. Ha két, vagy több játékosa játszik jogosulatlanul az következő mérkőzésen az adott mérkőzést 3-0-ával elveszti!
- Ha valaki a magyar és a fiatal szabályt nem tartja be, akkor győztes, illetve döntetlen mérkőzéseken 1 pontot veszít játékosonként, tehát 1, 2, 3, 4 pont vehető el mérkőzésenként! De ha egy nyertes csapatot kell -4 ponttal büntetni (senkit sem szerepeltet a két-két főből legalább 45 percig) a mérkőzést is elveszti 3-0-ával.
- Ha valaki a magyar és a fiatal szabályt nem tartja be, akkor vesztes mérkőzéseken 0,5 pontot veszít játékosonként, tehát 0,5; 1; 1,5; 2 pont vehető el mérkőzésenként! De ha egy vesztes csapatot kell -2 ponttal büntetni (senkit sem szerepeltet a két-két főből legalább 45 percig) a mérkőzés eredménye nem módosul.
- Nem akarok agyonbüntetni senkit, de a régi motorosok tudják, hogy én még magamat is megbüntetem, ha figyelmetlen vagyok!

5. Mérkőzések lekötése és a pontozásos rendszer
- A mérkőzések pontozásos rendszert fognak követni: a győztes három pontot kap, döntetlen egy pont (hosszabbításban, büntetők utáni győzelem további egy pont), vesztes 0 pont. Továbbá pontok szerezhetők a gólkülönbséggel is, fél pont jár az egyel jobb gólkülönbségért, egy pont, ha már kettővel nyert az adott csapat és így tovább a végtelenségig! Ha valamely csapat 90 perc alatt nem kap gólt (beleértve az elmaradt mérkőzést is), azért is jár 0,5 pont. Hosszabbításban, büntetőrúgások során kapott gól(ok) nem számít(anak).
Íme egy példa a könnyebb megértésért! Ha valaki 1-0-ra nyert, az megkapja a mérkőzés megnyeréséért járó 3 pontját és további 0,5 pontot a +1-es gólarányért és további 0,5 pontot, mivel nem kapott gólt. Így a mérkőzést valójában 4-0-ra nyerte meg!
- A csoportok végeredményét a pontok adják, de ha valaki megnyeri csoportjának minden mérkőzését a rendes játékidőben az automatikus első helyezést ér (ebben az esetben nem a pontok a döntőek) és ez vonatkozik a helyosztók mérkőzéseire is (az alapszakasszal együtt számítva).
- Azonos pontszám esetén egymás elleni mérkőzés(ek) rangsorol, majd a gólarány, több nyert mérkőzés, esetleg rúgott gólok.
- A kihívást megtevő menedzser belinkeli a kihívás tényét a fórumba, rögtön mikor kihívta ellenfelét. Ha a linkelés megtörténik és utána ellenfele leg. kétszer belép és nem fogadja el a kihívást a meghatározott időpontig a mérkőzést jelzés nélkül 3-0-ával elkönyvelem részére és ellenfelét szankcionálom a következő módon:
- rá vonatkozólag megszűnik az írásbeli figyelmeztetés, azonnali pontlevonás összteljesítményéből. Azonban nem 3, hanem 4 pontot vonok le.
- Ha a kihívást, elfogadást igazoló üzenetet nem látom a mérkőzés előtti kedd 22 órájáig, akkor a nem linkelő menedzser csapatát -1 ponttal büntetem.
- Ha valakinek az ellenfele nem fogadja el a kihívást, akkor a határidő (ami mindig a mérkőzés előtti hétfő 22 óra) után már nem kell jeleznie (mivel korábban már belinkelte a kihívás tényét), a mérkőzést 3-0-al elkönyvelem számára (ez a mód akkor érvényes, ha a kihívás után nem lépett be egyszer sem).
- A kihívást nem annak a félnek kell lebonyolítania, aki a párosításban előrébb szerepel, hanem mindkettő fél keresi a másikat, hogy minél előbb lekötött legyen egy adott mérkőzés
- Az el nem fogadott kihívások büntetést vonnak maguk után, az első el nem fogadás még csak írásbeli figyelmeztetés, a másodiknál -3 pont az addigi eredményeiből, majd minden el nem fogadás -3 pont ezek után (ez a büntetés akkor érvényes, ha nem lépett be az ellenfél max. egyszer a kihívás után)
- Ha valaki zsinórban 3 héten keresztül nem fogadja el a kihívást kizárásra kerül az adott csapat, amiről értesítést kap. Azonban, ha akadályoztatva volt és jelzi, hogy nem szeretné, hogy kizárjam, és folytatja a kupát, akkor megteheti.
- A kupából nincs kieső, végig játszik mindenki amíg tart, csak az első csoportok után más-más helyezésért folytatódnak majd a küzdelmek.

6. Osztályozó mérkőzések
- Mint fentebb olvashattad, a szezonok végeztével egyes csapatok osztályozó mérkőzéseket kénytelenek játszani, mely a kupa általános szabályai szerint játszódnak le, azaz nem a mérkőzés végeredménye, hanem a pontozás a döntő.
- Minden osztályozó mérkőzésen érvényben maradnak a piros lapok és kötelezően szerepeltetni kell 21 év 112 naposnál fiatalabb játékost. Ha ezek elmaradnak, hiába nyeri meg az illető a mérkőzést, a pontlevonások után akár vesztes is lehet.
- Ha egyenlő pontszám alakul ki a büntetés után a nem büntetett csapat a nyertes. Ha azonban mindkét csapatot büntetni kell, akkor a mérkőzés tényleges eredménye a döntő!

7. Szuperdöntő
- Az osztályozók napján az 1. liga 1-2. helyezettje játssza.

8. A kupa díjazása
- A IX. ÉM Kupa után a kupa törzstagjai megválasztották a díjakat, amelyeket virtuálisan a hivatalos honlapon (Trófeaszobák menüpontban) adok át a X. évadtól minden nyertes és díjazott menedzsernek. Az elnyerhető kupákat, trófeákat a virtuális kupáink menüpont alatt találod a honlapon.
- A kupa végeztével a posztonkénti legjobbakat is díjazom, melyek során a következő díjak kerülnek kiosztásra:
- Röpke-kupa (legjobb kapus)
- Dobó-kupa (legjobb védő)
- Kékes-kupa (legjobb középpályás)
- Hattrick-kupa (legjobb csatár)

- Minden évben vezetve vannak a góllövők, a kapusok és a sportszerűségi pontok is.
A gólkirály szorzók alapján derül ki! Hasonló a minta, mint a valóságban, hogy a nívósabb bajnokságban küzdők magasabb szorzóval bírnak. Ennek oka, hogy az alsóbb ligákban könnyebb gólokat szerezni és a kapusnak is könnyebb hibátlan meccset produkálni. Pontszám=szorzók×gólszám.
- 1. liga × 1,5
- 2. liga × 1,25
- 3. liga × 1,0
- 4. liga × 1,0
A legjobb kapus az lesz, aki a legtöbb hibátlan mérkőzéssel bír majd.

Azonos pontszám esetén azonban a több lőtt gól élvez elsőbbséget! A 3-4. ligás csapatóknál pedig a feljebb való liga élvez elsőbbséget!
Hibátlan a kapus, ha 90 percig nem kap gólt. Góllövésnél csak a 90 perc számít.

 

Sportszerűségnél a kapott sárga lap 1 pont, a két sárgás piros lap 2 pont, az azonnali piros lap 3 büntetőpontot ér. A menedzser hibájából elmaradt mérkőzés 5 pont. Büntetőpontok a mérkőzések hosszabbításaiban is gyűjthetőek. Az így kapott pontot osztom a csapat lejátszott mérkőzéseinek számával. A verseny győztese a szezon végére az a csapat, amely legalább 8 mérkőzést játszott a szezonban (osztályozók nem számítanak) és legkevesebb átlagpontot gyűjti össze.

9. A kupa hátránya
- Az itt lejátszott mérkőzések pénzügyileg kevesebbet hoznak a konyhára, kb. fele annyit, mint egy nemzetközi barátságos mérkőzés! Ha valaki letud mondani arról a kevés pénzről (a kupa időtartama alatt kb. 14-15 milliótól estek el), amit szerintem ki lehet bírni akkor várom jelentkezéseteket!

10. Egyéb fontos, említésre méltó pontok

- Ha valaki még a kupa kezdéskor Magyar, vagy Liga Kupa résztvevő, akkor mérkőzései 1-1 ponttal és 0-0-ával lesznek könyvelve.
- A kupa 10,5 héten át fog zajlani, kezdés a 7. héten (kérnék mindenkit, hogy akik ezt az időszakot nem tudják a kupára szánni ne nevezzenek).
- A kupa mérkőzései szerdánként fognak lezajlani a barátságos mérkőzések keretei között.


11. Jelentkezés feltétele
- A legfontosabb, hogy tartozz Eger, Salgótarján, vagy Miskolc régióba!
- Jelentkezőnek azt veszem figyelembe, aki a Hattrick fórumba beírja csapata nevét és egy jelentkezem szócskát!
- És a végére hagytam a legfontosabbat, hogy akik az itt leírt dolgokat nem tudják elfogadni, azok kérem ne jelentkezzenek, mert nincs értelme állandóan törölni a mérkőzéseket! A jelentkezést meggondolni a 32. csapat jelentkezéséig lehet.

12. Hivatalos weboldal
- (https://eszak-magyarorszag-kupa.webnode.hu)
- itt minden friss és régebbi eredmény, statisztika és egyéb érdekességek is elérhető.

Üdv Mindenkinek!

Ui.: ha bármilyen ötleted, javaslatod van, amivel a szabályok még jobbak lehetnek, akkor a honlapon a szabálykönyv alján található "Szabálykönyv módosítási javaslataim" résznél várom a hozzászólásod!

Szabálykönyv módosítási javaslataim

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása