Szuperkupa

 

Az Észak-Magyarország Kupa aktuális győztese először a VII. sorozat után vívott Szuperkupa mérkőzést, akkor még a Bajnokok kupája aktuális delegáltjával. Mivel az ottani bajnok nem vállalta a megmérettetést, így a sorozat 3. helyezett csapata, Risu volt az ellenfél. Ezen együttműködés Tiszavirág életű volt, mert a Bajnokok kupája e szezon után meg is szűnt.

A VIII. ÉM Kupa előtt lépett be a képbe Mentapista, aki létrehozta az Alföld Kupát (amely ugyanúgy földrajzi-területi alapon működik, mint a mi kupánk) és megkeresett, hogy a két kupa győztese vívjon minden évad végén Szuperkupa mérkőzést. Ezt az ajánlatot nem lehetett kihagyni, így a VIII. szezontól minden évad végén Észak-Magyarország Kupa győztese - Alföld Kupa győztese derbivel zárunk váltott pályaválasztói joggal.

A következőekben emlékezzünk vissza újságcikkes formában, hogy mik is történtek a Szuperkupa-mérkőzéseken.

 

KT TEAM - Risu

A mérkőzést 2012. június 6-án a BORSODI Arena-ban játszották 1799 fizető néző előtt!

Az ÉM Kupa delegáltja szerezte meg a vezetést a 40. percben, amikor Ray van den Brakel áttört a bal szélen, majd a hálóba talált.

A szünetre 1-0-ás KT TEAM vezetéssel vonultak a csapatok.

A 66. percben az éber Markus Haas észrevette, hogy az ellenfél játékosai egymással vitatkoznak. Több se kellett neki, átpasszolta közöttük a labdát csapattársa, Eder Giginta lábai elé, aki kegyetlenül gólra váltotta, így a VII. ÉM Kupa 13 gólos gólkirályának góljával már 2-0-ra vezetett a pályaválasztó.

Azonban ezzel még nem ért véget dijon csapatának szárnyalása, mivel a 72. percben Jean-Fréderic Brunel keresztbelőtt labdáját Bernard Mondelaers fogadta, majd a hálóba helyezte, így már 3-0-át mutatott az eredményjelző.

Bár egyre reménytelenebbnek tűnhetett a helyzet, Risu csapata nem adta meg magát végleg és a mérkőzés 87. percében Timo Ojatalo a középpályán labdát szerzett, majd a kapuba talált, ezzel csökkentette csapata hátrányát.

Azonban ezzel a góllal a Risu csapatnak be is fejeződött az aznapi sikerélmény, mert a játékvezető a 90 perc letelte után véget vetett a mérkőzésnek, melynek végeredménye 3-1 lett a KT TEAM javára, így a Szuperkupa is dijon kezébe került.

 

PSZNZS-ESNA FC - FC Hurrican

A mérkőzést 2012. szeptember 26-án játszották le az aktuális bajnokok a Fehéren Izzó ArenA-ban, de sajnos a kora őszi időben csak 1065 nézőt csalogatott ki a Szuperkupa-mérkőzés.

Az ÉM Kupa aktuális győztese, a PSZNZS-ESNA FC szerezte meg a vezetést a mérkőzés 27. percében, amikor egy jobb oldalról érkező könnyű labdát nem volt képes eltalálni az FC Hurrican védője és a patinás PSZNZS-ESNA FC színeiben futballozó Svätoplus Tatran-nak elég is volt ez az egyetlen apró védelmi megingás, mert elegáns mozdulattal értékesítette a ziccert és vezetést szerzett Esnafc menedzser csapatának!

A 38. percben az alföldieket elkísérők szidták a játékvezezőt, mert egy kezezést követően büntetőt ítélt az ígéretes helyzetétől szabálytalanul megfosztott PSZNZS-ESN javára. Marcelo Miranda egy testcsellel elküldte a kapust balra, majd a labdát jobbra lőve gólt szerzett, így a PSZNZS-ESNA FC már 2-0-ára vezetett.

Azonban a mondás itt is igaz volt, mert ha egy üzlet beindul nincs megállás. Nem is volt, mert egy újabb vendég akció következtében beadás balról, érkező ember Emil Grabke személyében, lövés és gól. Történt mindez a meccs 43. percében, így Esnafc csapata már 3-0-ára vezetett.

A félidőben 3-0 állt az eredményjelző táblán, az észak-magyarországi szurkolók pedig nagyon elégedetten mentek el a büfékhez.

A 2. félidőben a PSZNZS-ESNA FC játékosai kicsit visszavettek, az eredmény tartására törekedtek, a pár kisebb helyzetet pedig elszórakozták, így a mérkőzés végeredménye 3-0 lett.

Esnafc hazavihette a virtuális vitrinjébe ezt a csodás kupát: I. Szuperkupa.jpg (288,8 kB), míg a statisztikusok elkönyvelték, hogy Észak-Magyarország Kupa - Alföld Kupa 1-0.

 

Besenyi FC - Vakondok

2013. január 16-án másodszor került megrendezésre a Észak-Magyarország Kupa - Alföld Kupa aktuális győztesének derbije, amikor is az Alföldi régióban, a Fuvallat Fogó stadionban 1990 néző előtt csapott össze Besenyi és kardfog csapata.

Mindkét csapat nagyon tartott a másiktól és ez nagyban hatott a mérkőzésre is. Vakondok csapata azonban hamarabb bírkózott meg azzal a nagy teherrel, amit az észak-magyarországi szurkolók tettek a vállukra és a mérkőzés 39. percében megszerezték a vezetést. Történt, hogy Gerwazy Irzyk a rosszul felállított sorfal mellett szabadrúgásból a kapuba lőtt.

Az 1. félidőben történt még egy-két lehetőség, de ezek nem voltak említésre méltóak, így a szünetben kardfog csapata 1-0-ára vezetett.

A derbi 55. percében ismét villant egyet az észak-magyarországi csapat. Gerwazy Irzyk végzett el egy szögletrúgást, amit a legmagasabbra ugró Márk Székely egy felhőfejessel a kapuba bólintott, így már 0-2.

A 2. félidőben ezek után már apróbb lehetőségek sem voltak, mivel a Besenyi FC már nem tudott megújulni, a Vakondoknak pedig elég volt az eredményt tartani. A mérkőzést Vakondok csapata nyerte 2-0-ára, így idegen földről is elhozta ezt a kupát: II. Szuperkupa.jpg (283,6 kB) és az észak-magyarországiak már 2-0-ára vezetnek az alföldiek ellen.

 

Vakondok - MumuS FC

A III. Észak-Magyarország - Alföld Szuperkupát 2013. május 8-án játszották le az érintett csapatok. Az észak-magyarországiakat ismételten a Vakondok csapata képviselte, míg idén az alföldiek részéről a MumuS FC érkezett az egri Fehéren Izzó ArenA-ba. A mérkőzést borús, esős időben rendezték, így csak 1665 néző látogatott ki a stadionba.

A Vakondok csapata remélte, hogy a II. szuperkupa után a III-at is begyűjtheti, míg a MumuS-nál abban reménykedtek, hogy végre először alföldi csapat nyeri a szuperkupa mérkőzést.

Nos kardfog csapata egyértelműen támadólag lépett fel, mivel csak két védő szerepelt a kezdőben, a többiek támadtak. A 18. percben meg is lett az eredmény, amikor is az ÉM-Kupa idei legjobb védöje Gerwazy Irzyk kamatoztatta gyorsaságát és beadását Luigi Casciaro okosan csavarta el a kapus mellett: 1 - 0.

Ezek után a 37. percig eseménytelenség volt a pályán, amikor is a Vakondok egy középen vezetett formás támadása után Bence Kolombán góllal fejezte be akciót és tette megnyugtatóvá csapata előnyét: 2 - 0.

Kardfog csapata ezek után az 1. félidőben kivégezhette volna már ellenfelét, de ekkor még icike-picike szerencse hiányzott az újabb gólhoz, így a félidőben 2-0-ra ment a címvédő.

A 60. percben cserélt a vendég csapat, mely egy pár pillanatig kisebb szervezetlenséget hozott a csapatban, így Luigi Casciaro ismét megvillantotta tudását és zsebkendőnyi helyen is helyzetbe tudott kerülni, majd szép mozdulattal a kapuba ollózott: 3 - 0.

A biztos előny tudatában a pályaválasztó csapat visszahúzódott, habár így utólag bár ne tette volna. Történt is, hogy a 68. percben a MumuS a jobb oldalon vezetett látványos akciója végén Mirosław Słomczyński gólt szerzett csapatának, mellyel az állás 3 - 1 változott.

Több se kellett a Vakondok-nak és ismét elindultak előre és a 81. percben lekopintották az 1. góljukat, amikor is Gerwazy Irzyk sokadik jó beadására ismét Luigi Casciaro érkezett és ismét a kapuba továbbította a labdát. 4-1, Luigi Casciaro mesterhármas.

A maradék 10 percben volt még itt is, ott is egy-egy lehetőség, de kimaradt. Így a játékvezető a 90. perc letelte után 4-1-es Vakondok vezetésnél vetett véget a mérkőzésnek, így kardfog csapata ismét átvehette ezt a díszes kupát: III. Szuperkupa.jpg (285,5 kB). Az észak-magyarországiak immáron 3-0-ra vezetnek az alföldiek ellen.

 

FC Hurrican - Vakondok

A IV. Észak-Magyarország - Alföld Szuperkupát 2013. augusztus 28-án játszották le a KOP Arena 1491 nézője előtt. Az alföldiek részéről másodszor próbálkozott meg a szuperkupa elhódításával az FC Hurrican csapata, míg az észak-magyarországiakat már harmadszor, kétszeres szuperkupa címvédőként a Vakondok csapata képviselte. A mérkőzést játékvezetője Filipe Jardim volt, segítői Bruno "Gullan" Andersson és Allerd Vannieuwenborgh voltak.

Az FC Hurrican menedzsere, gyulah 3-5-2-es alapon küldte fel csapatát a pályára, míg kardfog a szokásos, abszolút támadó felfogású 2-5-3 mellett döntött. Aminek villámgyorsan meg is lett az eredménye, mivel Cosme Bricat, az általa oly hőn kedvelt Vakondok játékosa gondolt egyet 8 percnyi játékot követően, és a jobb szélről, a tizenhatos sarkáról egy hatalmas bombát eresztett meg. A kapus még bele tudott érni, de hárítani már nem volt képes: 0 - 1.

Egy percre rá, a mérkőzés 9. percében gyulah csapatának bal oldali védelme hatalmasat hibázott, így Erik Magyar törhetett előre. Kicselezte a kapust is, majd gólt szerzett, így már 0 - 2 állt az eredményjelzőn.

Azonban kardfog csapata azt mondta, ha egy üzlet beindul, akkor ne álljunk le, így ismét egy perc eltelte után, a viadal 10. percében megint villant Erik Magyar, aki végigviharzott a középső védők gyűrűjén, majd egy nagyszerű bombagóllal zárta le az akciót, ezzel növelte a Vakondok előnyét. Az alföldiek döbbenten pillantottak az eredményjelzőre, ahol 10 perc után már 0 - 3 volt olvasható. Hát az biztos, hogy erre senki sem számított a stadionban és a környező kocsmákban sem. Határozott edzői utasítást követően a Vakondok a biztos előny tudatában visszahúzódtak a saját térfelükre.

Bő 10 perc sokk után rendezték az alföldiek a soraikat és a mérkőzés 21. percében Girolamo Cominelli egy szögletrúgás után pont a jól helyezkedő kapus kezébe fejelte a labdát, aki kiejtette. A pont ott helyezkedő Garibaldo Mós köszönte szépen az ingyen csemegét és a kapuba vágta a labdát, ezzel 1-3-ra szépítette az eredményt és felélesztette csapatának a reményeit.

A félidő további részében már nem volt említésre méltó esemény, így a csapatok 1-3-al vonulhattak pihenőre. Ebben a játékrészben domináló Vakondok csapata 54 százalékos labdabirtoklást mondhatott magáénak.

A 2. félidő azonban unalomba fulladt, mert kardfog csapata már csak az eredmény tartására ügyelt, míg gyulah csapata csak erőlködött a támadásokkal. Egyetlen árva helyzetecske se akadt a 2. félidőben már. A Vakondok tartották a labdát, amivel a 2. félidőben 57%-os labdabirtoklási arányt tudhattak magukénak és pont 90 perc letelte után Filipe Jardim is megunta ezen félidő szenvedéseit és véget vetett a mérkőzésnek. A mérkőzés végeredménye 1 - 3, így ismét kardfog csapatának játékosai ünnepelhettek a díszes emelvényen és vehették át a konfettieső alatt a már hozzájuk nőtt kupát: IV. Szuperkupa.jpg (280 kB). Az észak-magyarországiak már 4-0-ra vezetnek az alföldiek ellen.